Martini koktélok

Hogy ki és mikor találta ki pontosan nem lehet tudni, de ami biztos , hogy az első koktél könyv írója Jerry Tomas írta le először (valószínű ő is találta ki).
A világ egyik legnépszerűbb italává vált, melyet valószínűleg összetevőinek hatalmas variálhatóságának köszönhet, ugyanis az évek során számtalan változat látott napvilágot, így igazodva a fogyasztók ízléséhez (a száraztól, az édes vermouth-ig, különfélébb alapszeszekkel, ill ízkiegészítőkkel).

Régen a martinit rázva készítették, míg napjainkban keverik (Ahogy régebben James Bond is "rázva, nem keverve" kérte a vodka-martini-ét, aminek egyébként a hivatalos neve Vodkatini - de az új Bond erről már persze leszokott)

Egyébként a keverés oka, hogy a vermouth, ne törjön össze. Az ital rázáskor ugyanis zavarossá válik, míg keveréskor áttetsző, kristály tiszta marad.

Készítése:
Martini dry öszetevői:
5,5cl dry gin
1,5cl dry vermouth
Sweet martini összetevői:
5,5cl dry gin
1,5cl vermouth rosso
Perfect Martini összetevői:
5cl gin
1cl dry vermouth
1cl vremouth rosso

Ezeken kívűl még számtalan variáció létezik, a kölönböző gyümölcsös változatokról nem is beszélve. Még a megemlítés szintjén azért néhány különlegesség, ahol a gin-t más ital helyettesíti:
Vodkatini (vodka-martini) - vodka
Martini Holland Style - genever
Martini Majador - tequila
Whisky Martini - canadai whisky

Gyümölcsös változat:
Appletini - vodka, cointreau, zöldalma likőr
Strawberry Martini - vodka, eperszírup, grenadine

Minden variáció esetében az összetevőket keverőpohárban, jéggel összekeverjük, és hűtött koktélos pohárba szűrjük. Nyársra szúrt olajbogyóval díszítjük (a gyümölcsös variációkat ízének megfelelően díszítjük).

Aki szereti a száraz italokat kedvelni fogja, aki nem,de mégis martinit szeretne inni, annak inkább egy édes, gyümölcsös ízhatású változatot ajánlanék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése